Ispravna tehnika Nordijskog hodanja


Ispravna tehnika Nordijskog hodanja je jedna kombinacija hodanja na skijama (langlauf hodanja), prilično lagano ga je savladati, (ako vam se točno pokaže) Koristi se normalan slijed dijagonalnih pokreta kao i kod hodanja, samo uz pomoć NW. štapova. Kod ispravne tehnike desni štap dotiče podlogu istovremeno kada i lijeva peta i obrnuto. Ramena moraju ostati prirodno opuštena, gornji dio tijela i bokovi se skladno pokreću. Stopala pokazuju ravno prema naprijed, štapove vodimo paralelno i tik uz tijelo, šake su lagano otvorene a u pokretu prema natrag ispružene i na kratko primaju štap u trenutku njegovog kontakta sa podlogom. Uslijed jačeg pritiska i odguravanja pomoću muskulature gornjeg djela tijela, pojačava se efikasnost i intenzitet treninga. Bezbroj varijanti su moguće, kroz promjenu tempa, različitog intenziteta rada sa štapovima, dužini koraka, kao i kroz različitost terena i uspona.
Što bi još trebali znati


Dali i ja mogu učiti Nordijsko hodanje? Za sve one koji se već dugo nisu bavili sportom, kao i za one koji se  nisu bavili nikakvim sportom, Nordijsko hodanje je topla preporuka. Za starije osobe: je Nordijsko hodanje jedan idealan početak sporta i rekreacije. Tu možemo početi sa manjom intenzivnošću, zglobovi i mišići su puno manje opterećeni. Nordijsko hodanje dovodi do brzog poboljšanja tjelesnog fitnesa. uvećava pokretljivost, izdržljivost i jača muskulaturu. Prikladan je za sve one koji se počinju baviti sportom, ili opet počinju sa sportom. On je idealan za osobe koje imaju poteškoća sa: zglobovima, pretjeranom težinom ili cirkulacijom krvi. Preporuča se i za profesionalne sportaše kao univerzalni zamjenski trening.
Visoka potrošnja Kalorija
cca. 400Kcal/h. Ciljano mršavljenje sa dodatnom promjenom i prilagodbom u ishrani, kod treninga (ca. 2 – 3 x tjedno ca. 1 sat) je uspjeh zagarantiran. Kod Nordijskog hodanja dolazi do uvećanog sagorijevanja masti i ugljikohidrata, a metabolizam se znatno pojačava. U mišićima sagorijevaju isključivo masti. Ne postoji nijedna vrsta kretanja koja je toliko pogodna za smanjivanje suvišnih kilograma kao Nordijsko hodanje. Kod ljudi sa pretjeranom tjelesnom težinom: opterećenje je uvelike reducirano zbog upotrebe specijalnih NW: štapova.


Ukratko:
Nordijsko hodanje je Fitnes – Revolucija za sve one koji su rado u prirodi i na friškom zraku, a žele nešto učiniti za svoje zdravlje, svoje tijelo, svoje zadovoljstvo i za taj lijepi osjećaj slobode i užitka bivanja u prirodi.

"S NORDIJSKIM HODANJEM MOŽETE POĆETI  U SVAKOJ STAROSNOJ DOBI"