Nordijsko hodanje i oprema


Nordijsko hodanje je brzo hodanje uz uporabu posebnih štapova, koji su izrađeni iz specijalnih materijala kao stakleno vlakno, karbon ili karbon-kompozit. Upotrebom tih materijala postiže se jako mala težina štapova, ekstremna izdržljivost i dugovječnost. Optimalna dužina štapova iznosi 66% naše tjelesne visine. Specijalne ručne vezice koje su pričvršćene na štapovima omogućuju nam lako i dugotrajno treniranje. Nakon oblačenja ručnih vezica zatežemo ih po potrebi i fiksiramo sa čičak-spojnicom. Rukohvat štapa je paralelno postavljen sa našom šakom tako da, trenutak prije nego štap dotakne podlogu, ruka obuhvati rukohvat štapa, a ispušta ga u pokretu prema nazad. Taj redoslijed pokreta jamči nam da se muskulatura ruku ne umara i opterećuje.
Za optimalno prijanjanje štapa na raznim podlogama, možemo vrh štapa mijenjati: 1. gumena špica na glatkim podlogama, kamenu ili asfaltu. 2. Metalna špica (na zemlji, travi ili šljunku).
Dužina štapova: Određuje se pomoću osobne tjelesne visine.
Formula 1: Štapove primiti za rukohvat i uspravno staviti pred sebe. Ako kut između podlaktice i nadlaktice iznosi 90", tada imamo optimalnu dužinu štapova. Kut ne smije biti manji od 90°.
Formula 2: Visina tijela x 0,66= Dužina štapova. Obje formule su samo pripomoć za određivanje dužine štapova za Nordijsko hodanje.
Formula 3: Pri kupnji štapova preporučuje se kontaktirati NW trenera ili sportskog stručnog tj. savjetnika za nordijsko hodanje.Obuća i oprema


Zdrava odjeća za zdravi sport: Obavezno je upotrijebiti odjeću sa sustavom prozračivanja, koji poboljšava isparavanje znoja i omogućuje ventilaciju u oba smjera. Ujedno služi kao podrška pri regulaciji tjelesne temperature sportaša. Kod odabira odjeće trebate obratiti pažnju: Visokokvalitetni sintetički materijali optimalno zaštićuju od kiše vlage i hladnoće. Oni uvlače znoj i predaju ga dalje slijedećem sloju odjeće, kako bi koža uvijek ostala suha. Pamuk nikako nije preporućljiv. On ostaje mokar težak i hladan na koži. Vodootporni tekstili zaštićuju od kiše vjetra i hladnoće ali nisu dovoljno ventilirajući. Vodootporna odjeća nije nikako preporučljiva jer nema nikakvu ventilaciju.
Mjerač frekvencija srca :
tko želi svoj trening efektivno i učinkovito oblikovati i pratiti, može se poslužiti mjeraćem broja otkucaja srca. S njime se osim mjerenja otkucaja  može kontrolirati potrošnja kalorija i kontrola naše momentalne kondicije.

 

Rukavice : kod dužeg hodanja su neizostavan dio naše opreme. Štite nas od hladnoće, stvaranja žuljeva i daju nam dodatnu stabilnost kod držanja  Nordic – Walking štapova.

 

Flaša za tekućinu : nikako ne smijemo zaboraviti flašu sa tekućinom i odgovarajućim pojasom. Kod dužeg hodanja obavezno je uzeti dovoljno tekućine. Bez vode nam se uvelike smanjuje sportski učinak, dolazi do problema žeđi a i želja za daljnjim hodanjem nestaje.

 

Cipele : U nizinskim i blago brdovitim predjelima savjetuje se uzeti dobre i stabilne tenisice. Ako Nordic Walking rutu planirate u brdovitom području tada je obavezno uzeti stabilne Nordic  Walking cipele, ili lake planinarske cipele. Za one koji hodaju na velike razdaljine i u svim vremenskim uvjetima, preporučuje se obući vodootporne sportske Trial ili Outdoor cipele.