Recepti

 

Ovdje imamo mogućnost naći različite interesantne recepte. Zanimljivo je proizvesti mlijeko od mnogih različitih žitarica. Već preko 260 plodova i žitarica se koristi kao osnova za zdravo i prirodno mlijeko. Velikom broju ljudi je poznato da je kravlje mlijeko štetno i nezdravo za organizam čovjeka. Sada još dolazi u igru i prehrambena industrija, koja to mlijeko još obogaćuje kemikalijama, mineralima i konzervansima. Samo je na nama i našoj svijesti da odlučimo zamijeniti to nezdravo mlijeko sa zdravim i prirodnim mlijekom. Da bi vam pomogli u vašoj odluci isprobati to mlijeko, stavili smo par recepata za njegovu proizvodnju. Ako će postojati interes staviti ćemo još više različitih recepata. Ako i vi imate dobrih recepata i ideja za zdravu hranu i prehranu, a to želite i sa drugima podijeliti. Pošaljite nam i mi ćemo to objaviti.

                   "RECEPTI SU SAMO MALI DIO UKUSNOG PRIPRAVKA"Rižino mlijeko


RIŽINO MLIJEKO

Recept

1 mala šalica riže (ne koristiti rižoto rižu)
7 malih šalica vode ( ovisi o konzistenciji koju želite dobiti)
Po želji malo soli
Po želji malo šećera
Staklena flaša


Priprema:

1.Prvo, rižu oprati i izdvojiti crna zrna ili kamenčiće.
2.Rižu pomiješati sa dvije šalice vode, po želji dodati malo soli i šećera, te   kuhati sve dok se sva vode ne ispari (ili od riže upije)
3.Kada riža postane meka, dodati još dvije šalice vruče vode, uzeti štap za piriranje ili mikser i pirirati tj. miksati sve dok ne postane meka kaša.
4.Nakon toga postepeno dodati još dvije šalice vruće vode i dalje pirirati
5.Kada mislite da je kaša dovoljno sitna, tada pirirajte još cca. 1 minutu.
6.Sada možete to mlijeko procijediti (prosijati), kroz sito ili ako želite još finije, onda kroz gazu ili još finije sito.
7.Mlijeko je sada gotovo, te ga možete još 30 min. ostaviti da se ohladi i tek tada usipajte u staklenu flašu, te staviti u hladnjak. U hladnjaku se može održati do 3 dana, zbog toga se preporuča raditi manje količine mlijeka.

Recept je samo osnova, svatko može sebi prilagoditi željeni okus, gustoću i aromu rižinog mlijeka,(svaka sorta riže daje nešto drugačiji okus i gustoću).

Mlijeko od Badema


MLIJEKO OD BADEMA

Sastojci

1 šalica badema
4 šalice vode
3 žlice slada (javorovog sirupa, meda, itd.)

Priprema

  1. Bademe kratko blanširajte u kipućoj vodi. Pustite ih da odstoje dok se voda malo ne ohladi, zatim ih ogulite.
  2. Polovicu badema stavite u blender pa dodajte dio vode i slada, te masu izmiksajte u glatku kremu.
  3. Kad izmiksate sve bademe, dodajte preostalu vodu i dobro promiješajte.
  4. Cijedilo obložite gustom gazom i procijedite mlijeko. Skupite krajeve gaze i istisnite ostatak mlijeka.
  5. Mlijeko možete čuvati u staklenoj boci 4-5 dana.

Posluživanje

Bademovo mlijeko možete koristiti ne samo kao napitak nego i kao zamjenu za kravlje mlijeko u omjeru 1:1. Možete ga dodati juhama i umacima pred kraj kuhanja, a može se i lagano podgrijavati bez vrenja. Možete ga pomiješati sa žitnim kašicama, voćnim desertima kao što je frape, raditi voćni sladoled.

Sojino mlijeko


SOJINO MLIJEKO

Sastojci

7 -10 dkg. organske žute soje, jedna litra voda

 

1. Namočite zrna soje preko noći 8–10 h.
2. procijedite ih i sameljite električnim mlincem ili štapom za piriranje. Stavite samljevenu soju u posudu sa jednom litrom vode i kuhajte. Smanjite vatru i kuhajte pet minuta, miješajući bez prestanka da ne zagori. Pospite hladnu vodu po soji da se ne pjeni. Ponovo lagano kuhajte i prskajte hladnom vodom. Isti postupak ponovite i treći put. Poslije toga stavite pamučnu krpu ili nekoliko podložaka od gaze u cijedilo i izlijte tekućinu u lonac. To je sojino mlijeko. Složite krajeve krpe da se formira vreća ili postavite krpu u cijedilo i istisnite preostalu tekućinu. Tako dobivena kašasta masa u vreći naziva se okara i može se sačuvati za druge recepte.

Ako imate iskustva sa nekim novim oprobanim receptom. javite nam, kako bi ih isprobali, a zatim stavili na naš portal da i drugi mogu od toga profitirati. Hvala na vešem trudu i pomoći.

 

Nastavak slijedi .........................................................................................................